Akgünlük(Boswellia) ve İltihaplı Romatizma

Frankincense olarak da adlandırılan Boswellia, Hindistan, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya özgü Boswellia serrata ağacının kabuğunun altından elde edilen sakızlı oleoresin özüdür. Reçine, triterpenik asitler açısından zengindir ve yüzyıllardır geleneksel Ayurveda tıbbında iltihaplı durumları tedavi etmek için kullanılmıştır (1).
Boswellia Seretta oleo zamkı reçineleri, %30-60 reçine, %5-10 uçucu yağlar ve geri kalanı polisakkaritlerden oluşur. Boswellia serrata’nın sakız reçinesi özleri geleneksel olarak halk hekimliğinde yüzyıllardır çeşitli kronik inflamatuar hastalıkları tedavi etmek için kullanılmaktadır. Boswellia serrata’nın reçineli kısmı monoterpenler, diterpenler, triterpenler, tetrasiklik triterpenik asitler ve dört ana pentasiklik triterpenik asit, yani β-boswellik asit, asetil-β-boswellik asit, 11-keto-β-boswellik asit ve asetil-11-keto-boswellik asit içerir. β-boswellik asit, proinflamatuar enzimlerin inhibisyonundan sorumludur. Bu dört boswellik asitten asetil-11-keto-β-boswellik asit, iltihaplanmadan sorumlu bir enzim olan 5-lipoksijenazın en güçlü inhibitörüdür(2). Boswellia serrata reçinesinin %30’unu oluşturdukları tahmin edilmektedir.  Boswellik asitler reçinenin önemli bir bileşenini oluştursa da buhar ve hidro damıtma yönteminde bulunmazlar çünkü bu bileşenler büyük moleküllü yapıya sahiptirler(3).

Akgünlük(Boswellia) ve Hafıza Üzerine Etkisi

Google akademide yer alan klinik bir çalışmada Boswellia serrata (BS) özütü ve Mellisa officinalis (MO) özütü içeren tabletin yaşlı yetişkinlerde hafıza üzerine etkisi araştırılmıştır. Çalışma 70 yaşlı yetişkin arasında gerçekleştirilmiştir. Hastalar, bir ay boyunca tablet (n = 35) veya plasebo (n = 35) almak üzere rastgele guruplara ayrılmıştır. Yaşlı erişkinlerde Boswellia serrata (BS) özütü ve Mellisa officinalis (MO) tableti hafızanın geliştirilmesinde faydalı olabileceği görülmüştür(4).

 Akgünlük(Boswellia)’ün Nörodejeneratif Üzerine Etkisi

Alzheimer hastalıkları, Parkinson hastalığı ve felç gibi nörodejeneratif hastalıklar için terapötik yaklaşımları keşfetmek için birçok çalışma yapılmıştır. Bununla birlikte, tedavi edici bir tedavi geliştirilmemiştir. Bu makalede, nörodejeneratif hastalıkların patolojisinde yer alan çeşitli mekanizmaların modülatörleri olarak Boswellia türlerinin ve ana bileşenleri olan boswellik asitlerin potansiyeli hakkında kanıtlar incelenmiştir. In vitro, hayvan ve klinik çalışmalarda, Boswellia türlerinin bilişsel aktiviteyi artırabilecek ve nörodejenerasyona karşı koruma sağlayabilecek biyoaktif bileşenler içerdiğini doğrulamıştır. Nöroprotektif potansiyele sahip olan Boswellia türleri, nörodejeneratif bozuklukları tedavi etmek veya önlemek için umut verici bir aday gibi görünmektedir(5).

Akgünlük(Boswellia)’ün Astım Üzerine Etkisi

Google akademide yer alan bir çalışmada Hint Ayurvedik tıp sisteminde Boswellia serrata sakız reçinesi, bronşiyal astımı olan 23 erkek ve 17 kadından oluşan 40 hasta üzerinde 6 hafta boyunca çalışmalar gerçekleştirilmiştir. 6 hafta boyunca günde üç kez 300 mg boswellia serrata sakız reçinesi verilmiştir. Hastaların %70’inde iyileşme görülmüştür. Kontrol grubunda ise 6 hafta boyunca günde 3 kez 300 mg laktoz tedavisi verilmiş ve hastaların sadece %27’sinde iyileşme görülmüştür. Veriler, bronşiyal astım tedavisinde Boswellia serrata sakız reçinesinin rolünü göstermektedir(6).

Referanslar

  1. Boswellia Serrata (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33151656/)
  2. (Boswellia serrata, a potential antiinflammatory agent: an overview)
  3. https://en.wikipedia.org/wiki/Boswellia
  4. The effect of tablet containing Boswellia serrata and Melisa officinalis extract on older adults’ memory: A randomized controlled trial
  5. Genus Boswellia as a new candidate for neurodegenerative disorders
  6. Effects of Boswellia serrata gum resin in patients with bronchial asthma: results of a double-blind, placebo-controlled, 6-week clinical study